Despre acnee

Ce este acneea?

Acneea este definita ca o afectiune a pielii determinata de hipersecretia glandelor sebacee. Acneea se manifesta prin cosuri (protuberante la nivelul pielii ce contin puroi), puncte albe(formatiuni albe, sau de culoarea pielii, care apar prin blocarea unor pori) sau puncte negre(formatiuni negre ce se formeaza ca urmare a unui amestec de celule moarte si sebuum. Si acestea blocheaza porii). Cazul extrem al manifestarii acneei il reprezinta chisturile (leziuni mai profunde).

Cine este afectat de acnee?

Oricine poate fi afectat de acnee, fie ei copii sau batrani. In schimb, ca urmare a intensificarii activitatii hormonale specifice pubertatii adolescentii sunt cei mai afectati de acnee.

Mai exista si un grad de afectare in functie de sex: aparent, baietii si fetele sunt afectati diferit, la fete acneea manifestandu-se inaintea pubertatii, spre deosebire de baieti, unde aceasta incepe sa apara abia dupa ce pubertatea se manifesta.

Ce zone ale corpului afecteaza acneea?

Acneea afecteaza cel mai frecvent fata, pieptul, umerii si spatele, insa ea se poate manifesta atata pe brate cat si pe coapse (sa fim multumiti ca aceste cazuri sunt destul de rare).

Cum ne afecteaza acneea?

Acneea cauzeaza disconfort fizic, avand in vedere ca se poate manisfesta dureros, cosurile fiind pline de sange sau puroi. Insa, probabil, cea mai grava afectiune cauzata de acnee este legata de starea emotionala. Stanjeneala legata de acnee poate cauza depresii sau auto-izolare.

De ce apare acneea?

Cauzele care determina aparitia acneii sunt multiple insa cele mai importante sunt reprezentate de Hipersecretia glandelor sebacee, blocarea porilor si prezenta unei infectii bacteriene la nivelul pielii.

Factori care determina agravarea acneei

Stresul cauzeaza, pe langa alte probleme, si aparitia acneei iar transpiratia inrautateste starea acneei. Un alt factor determinant pentru agravarea acneei il reprezinta o alimentatie nesanatoasa.

Cum sa ne tratam?

Probabil cel mai bun tratament impotriva acneei este prevenirea aparitiei acesteia. Acest lucru implica o alimentatie echilibrata (elimina pe cat posibil ciocolata si alimentele prajite si consuma multa apa, fructe si legume). Zincul si vitamina B intareste rezistenta pielii.

Daca totusi apare, acneea poate fi tratata folosind diferite produse cosmetice, dintre care cele mai eficiente sunt produsele din gama Clearogen (cel mai bun tratament impotriva acneei).